MOKE‎ > ‎

AJDOVA MOKA



 

 
AJDOVA KAŠA
 

KLARA Z AJDOVO KAŠO
 
 
 
 AJDA NA 4 NAČINE
 
 

 



















Ajdova moka je bogata z beljakovinami in z mineralnimi snovmi, ki jih v naši prehrani pogosto primanjkuje. Vsebuje počasi prebavljive beljakovine in počasi prebavljiv škrob. Dobra je za srčno žilni sistem, saj znižuje krvni tlak in ugodno vpliva proti holesterolu, saj je v njej precej antioksidantov. Priporoča se tudi diabetikom, namesto bele pšenične moke, saj pomaga uravnavati krvni sladkor. Največja značilnost ajdove moke je, da ne vsebuje glutena in je primerna izbira za ljudi, ki imajo celiakijo. Da čim bolj ohranimo vse lastnosti ajdove moke, jo meljemo na mlinske kamne.







MOJI ZELO PRILJUBLJENI PIŠKOTI - 
ŠE NAJBOLJŠI TAKRAT, KO JIH NAREDI ANITA IN JIH MI SAMO JEMO.....
TOPLO PRIPOROČAM, DA SE JIH LOTITE TAKOJ IZ DVOJNE KOLIČINE....

AJDOVČKI

Sestavine
Testo:
• 80 g moke
• 60 g ajdove moke
• 90 g mletih orehov
• 30 g kakava
• 100 g surovega masla ali margarine
• 50 g sladkorja v prahu
• 1 rumenjak
• noževa konica cimeta
• noževa konica mletih klinčkov

Nadev:
• gosta marelična marmelada

Obliv
• 50 g jedilne čokolade
• 50 g margarine

Posip:
• 50 g nasekljanih orehov

Priprava
Zamesimo testo in z majhno žličko polagamo majhne kupčke na s peki papirjem obložen pekač. V vsakega z ročajem kuhalnice ali prstom naredimo luknjico. Pečemo približno 10 minut na 170°C. Ko piškote vzamemo iz pečice jih nabrizgamo z marmelado in damo za 5 minut nazaj v pečico na 150°C. Ohlajene do polovice pomakamo v čokolado in posujemo z lešniki.