MOKE


Moko veliko uporabljamo, o njen pa pravzaprav ne vemo veliko. Moka je prašek, ki je narejen iz mletja žitnih zrn. Najpogosteje uporabljena moka v gospodinjstvu je pšenična moka. Na tržišču pa se pojavlja in uveljavlja še veliko drugih vrst mok. Pri moki je pomembno, koliko časa je minilo od mletja do porabe, ker moka po mletju, ker je izpostavljena kisiku zgublja na vrednosti - vsebnosti mineralov. Glede primerjave med žiti pa je pomembno, da je moka polnovredna, torej ne glede iz katerega žita je, da je zmleto celo zrnje. Na ta način so ohranjeni minerali in pomembne vlaknine, ki pa jih z presajenjem in odstranitvijo zavržejo in pri beli moki dobimo le še zelo malo pomembnih sestavin.

Kaj nam pove tip moke? 
Oznaka tipa moke nam pove koliko mineralov v miligramih najdemo na 100 gramov moke. Večji tip moke je, temnejša je moka. Največ mineralov (in vlaknin) ima polnozrnata moka. Ta je narejena iz celega zrnja, zato je tudi najbolj zdrava.

Kaj je gladka ali ostra moka?
Razlika med gladko in ostro moko ni v vsebnosti mineralov (oziroma tipa moke) temveč v velikosti delcev moke. Pri gladki moki imamo na otip občutek, da imamo v rokah škrob, medtem ko so pri ostri moki veliko večji delci, ki so že bližje zdrobu. Pri ostri moki dobite v primerjavi z gladko moko več testa, ki pa bo počasneje vzhajalo. Pri pripravi testa z ostro moko je potrebno uporabiti več vode, kot bi jo pri gladki moki.

Kakšno je pravilno shranjevanje moke? 
Moko je potrebno shranjevati na hladnem in suhem. Potrebno jo je imeti dobro zaprto, saj ne sme biti izpostavljena zraku. Zrak jo pokvari, moka postane žarka, ker maščoba v njej v stiku z zrakom oksidira. Prav tako pa se v njej lahko zaredijo insekti. Vse vrste moke imajo omejen rok trajanja. Svežo mleto moko, naj bi porabili v šestih mesecih. V poletnih mesecih ni nič nenavadnega, če se moko shrani v nepropustni posodi v hladilniku. 

Nasveti za hrambo moke:
Nikoli ne mešajte nove in stare moke.
Moke ne imejte v bližini mil, praškov, čebule ter drugih živil z močnim vonjem.
Polnovredno moko imejte vedno v hladilniku, kajti olja v njej postanejo žarka že pri sobni temperaturi.
Moko zavrzite, če ima spremenjen vonj ali barvo.